Процесът на изработване на една зъбна корона обикновено включва следните основни стъпки:

 1. Консултация и подготовка: Първо, стоматологът ще извърши преглед на зъба и ще оцени необходимостта от корона. Ще обсъди вашите цели и предпочитания, както и ще ви предостави информация за различните видове коронки и техните предимства и недостатъци. След това ще се извърши подготовка на зъба, като се отстранява част от външната му структура, за да се създаде пространство за поставяне на короната.
 2. Взимане на отпечатък: След подготовката на зъба, стоматологът ще вземе отпечатък на зъбите и съседните им структури. Това се прави с помощта на мека материя, която се нарича отпечатък поставя се в устата и се натиска около зъбите. Този отпечатък служи като модел за изработката на короната в стоматологичната лаборатория.
 3. Определение на цвят и форма: Стоматологът ще определи желаният цвят на короната, който да отговаря на останалите зъби в устата ви. Също така, ще бъде определена и желаната форма на короната, за да се впише хармонично с останалите зъби и битовата ви функция.
 4. Изработка в стоматологичната лаборатория: След като отпечатъкът е взет и необходимата информация е предоставена, короната се изработва в стоматологичната лаборатория. Това обикновено се извършва от специализирани техници, които използват различни материали и техники за изработка на короната в съответствие със зададените спецификации.
 5. Поставяне на короната: Когато короната е готова, тя се поставя на зъба в стоматологическата практика. Стоматологът ще провери пасването и естетиката на короната и, ако всичко е наред, тя ще бъде поставена.

Съществуват различни видове зъбни коронки, които се изработват от различни материали и се прилагат за различни случаи. Ето някои от основните видове коронки:

 1. Метална корона: Това е корона, изработена от метален сплав (най-често съдържащ хром, никел и други метали). Те са много здрави и издръжливи, но поради своята метална природа не са достатъчно естетични.
 2. Златна коронка: Въпреки че златните коронки в миналото бяха популярен избор за възстановяване на зъби, които не са видими при усмивка, в днешно време те са по-малко често използвани поради неестетичния им цвят. Златните коронки са изработени от специална златна сплав и са изключително здрави и издръжливи. Те се използват основно за задни зъби, където е необходима издръжливостта и функционалността им. Въпреки това, със съвременния напредък в стоматологичните материали и технологии, пациентите обикновено предпочитат коронки, които имат по-естествен външен вид, като керамични или циркониеви коронки. Тези материали предоставят по-добра естетика и се вписват по-хармонично с останалите зъби в устата.
 3. Керамична корона: Керамичните коронки са изработени от порцеланов материал, който прилича на естествения цвят на зъбите. Те се използват за възстановяване на предни зъби или на видимите части на зъбите. Керамичните коронки предоставят естествен външен вид и са много дълготрайни.
 4. Циркониева корона: Това е вид корона, изработена от циркониев оксид. Циркониевите коронки са сравнително ново поколение и се характеризират с висока прозрачност и естествен външен вид. Те са изключително здрави и противопоказани за алергични пациенти.
 5. Временните коронки от пластмаса: Te са временно решение, което се използва, докато постоянната корона е изработена в стоматологичната лаборатория. Те се изработват от акрил или други видове пластмаси и обикновено имат по-ниска издръжливост и естетика в сравнение с постоянните коронки.
 6. Комбинирани коронки: Това са коронки, които се комбинират различни материали, като например метал с керамика или цирконий с керамика. Комбинирани коронки предоставят добра комбинация от издръжливост и естетика.

Тези са само някои от основните видове зъбни коронки, но във всяка конкретна ситуация стоматологът ще прецени най-подходящия тип корона, който да отговаря на нуждите на пациента.